Vad ska man äta när man är sjuk

När kroppen är sjuk behöver den hjälp för att läka. Mat när man är sjuk spelar en större roll än många tror det handlar inte bara om att fylla magen. Rätt mat ger kroppen energi och näring när den behöver det som mest.
Vad ska du äta när du har magsjuka?
Magsjuka är jobbig och magen orkar inte tung mat. Fokusera på vätska och salt det är det viktigaste. Drick vatten, svag fruktjuice eller buljong regelbundet under dagen. (Och drick lite och ofta, inte stora mängder på en gång.)
- Rostat bröd med lite smör
- Mild bärsoppa
- Klar soppa utan fett
- Bananer eller äpplen
Undvik fet och kryddig mat tills magen känns bättre. Tung mat gör bara värre på magsjukan och kan få kroppen att må dåligt längre.
Så undviker du att smitta andra genom maten
Om du är sjuk bör du inte laga mat till andra. Sjukdomar som förkylning och magsjuka sprids väldigt lätt genom maten.
Praktiska regler när du lagat mat hemma:
- Tvätta händerna noga före matlagning
- Tvätta händerna efter att du hanterat rå kyckling
- Vänta minst ett dygn efter sista kräkning innan du lagar mat till andra
- Undvik opastöriserad mjölk och råa skaldjur
Handtvätt är enkelt men superviktigt. Använd varmt vatten och tvål i minst 20 sekunder.
Mat för barn som är sjuka
Sjuka barn behöver lättsmält mat som också ger näring. Små portioner fungerar mycket bättre än stora.
- Svag fruktoppa
- Lös gröt
- Kall yoghurt
- Tunna skorpor
Låt barnet välja från ett litet utbud så orkar det äta mer. När aptiten återkommer kan barnet långsamt gå tillbaka till vanlig mat.
Varför sjukhusmat är viktig för läkningen
På sjukhuset är mat en del av behandlingen, precis som medicin. Näringrik mat hjälper kroppen att läka snabbare och återhämta sig ordentligt.
Undernäring gör att man blir svagare och läker långsammare. Sjukhuspersonalen mäter därför vad patienter äter och anpassar maten efter behov. (Det låter kanske översimplifiserat, men det funkar.)
Maten ska vara tilltalande, i lagom portioner och anpassad efter vad kroppen klarar. En sjuk människe orkar inte småkryssa maten ska locka och ge energi när kroppen behöver det som mest.


