D-vitamin mat som stärker dina ben

Under vinterhalvåret får många svenskar för lite D-vitamin. Solen räcker helt enkelt inte till för att kroppen ska kunna tillverka det själv, så maten blir vår viktigaste källa. D-vitamin mat är därför något alla bör tänka på, särskilt oktober till mars när ljuset är som minst. Faktiskt är det ganska komplicerat att få tillräckligt utan att planera lite.
De bästa matkällorna för D-vitamin
Fet fisk är din bästa vän, helt ärligt. Lax, sill och makrill innehåller mycket D-vitamin långt mer än andra livsmedel. Äta en portion fet fisk två gånger i veckan gör stor skilnad för kroppen (och det smakar väl bra dessutom).
Äggula, kött och fiskoljor bidrar också. i Sverige är många produkter berikade med D-vitamin eftersom vi helt enkelt behöver det extra stödet. mjölkprodukter, växtdrycker och margariner är ofta förstärkta. veganer kan välja berikade växtdrycker eller D-vitamin från alg.
Så mycket D-vitamin behöver du varje dag
Livsmedelsverket rekommenderar 10 mikrogram dagligen för vuxna. Många forskare menar att detta är för lågt - de tycker vi behöver minst tre gånger så mycket. Det vanligaste problemet är att svenskar får bara 6 7 mikrogram genom maten, långt under vad som behövs för att må bra.
Praktiska tips för att få tillräckligt
Börja med fet fisk. Två portioner lax eller sill per vecka ger en bra grund. Välj berikade mjölkprodukter och växtdrycker när du handlar. Små val blir stora över tiden.
Oktober till mars är kritiska månader. Då kan ett kosttillskott vara smart. Det är enkelt, billigt och fungerar bra. Du behöver inget komplicerat - bara ett litet D-vitamintablett.
Vanliga frågor
Vilken form av D-vitamin är bäst? D3 är den form kroppen använder bäst. Den finns naturligt i fisk, kött och ägg.
Kan man få för mycket D-vitamin från mat? Nästan aldrig. Det är svårt att få toxiska mängder bara från maten. Risken finns främst med kosttillskott i mycket höga doser.
Varför är Sverige ett problemområde? Vi ligger långt norrut. Solen är för svag för att kroppen ska kunna tillverka D-vitamin under vinterhalvåret. Det är helt enkelt geografi - då måste maten kompensera.
Kom ihåg: det handlar inte om att göra allt perfekt, utan att göra små genomförbara val. En portion fet fisk här, ett glas berikad mjölk där - det räcker långt för att förbättra din hälsa.


