kolesterol

Mat att undvika vid högt kolesterol

Sofia Bergström
Sofia Bergström·29 november 2025·
2 min läsning
Mat att undvika vid högt kolesterol

Högt kolesterol är en tyst fiende. Du känner ingenting, men risken för hjärtsjukdomar växer sakta. Det goda nyheten? Du kan göra mycket genom dina matval. Vilka är mat att undvika vid kolesterol, och vad kan du äta istället? Det är lättare än du tror att göra små förändringar som gör stor skillnad för din hälsa.

Dessa matvaror höjer ditt kolesterol mest

Mättade fetter och transfetter är dina största fiender när det gäller kolesterol. De ökar det "onda" LDL-kolesterolet och smakar ofta riktigt gott, vilket är problemet.

Rött kött och charkuterier är klassiska kolesterolbomber. Korv, bacon, rökt skinka och korvbröd innehåller mycket mättad fett. En vanlig fredagsmacka med kalops blir snabbt till ett oerhört kolesteroloffer (och din läkare vet redan vad han ska säga).

Fullfeta mejeriprodukter som smör, grädde och hårdost hamnar på samma lista. En kopp feta kaffe och ett smörkaka till blir fort till mycket.

Friterad och processad mat döljer transfetter överallt. Pommes frites, panerade biffar, kebabtallrik och många snacks innehåller dessa artificiella fetter som är ännu värre än vanliga mättade fetter. De höjer det dåliga kolesterolet och sänker det goda, vilket är dubbelt dåligt.

Bakverk och desserter är ofta gjorda med härdade fetter. Wienerbröd, chokladtårtor och pajer på mördeg hör till de värsta sindarna. Läs förpackningen. Se efter ordet "transfetter". Om det står det, undvik produkten.

Vad du kan äta istället

Goda nyheter: det finns massor av mat som både smakar bra och skyddar ditt hjärta.

Fet fisk är din nya bästa vän. Lax, makrill och sardiner innehåller omega-3-fetter som faktiskt sänker kolesterolet. Ha lax på fredagen istället för rökt korv. Du får både bättre smak och bättre hälsa.

Vegetabiliska oljor som olivolja och rapsolja ersätter smör och margarin. Dessa innehåler omättade fetter som hjärtat älskar. Byt helt enkelt när du lagar mat.

Fullkorn, baljväxter och nötter ger dig fiber som minskar LDL-kolesterolet. Bygg en frukost på fullkornsflingor. Ät bönor i soppan. Munch på en handfull mandlar istället för chips.

Magra proteiner som kyckling och tofu ersätter det röda köttet. En kycklinggryta är lika mättande som en köttfärssås men mycket bättre för dina blodkärl.

Små förändringar dag för dag bygger helt nya matvanor. Du behöver inte ge upp allt. Du behöver bara byta ut det värsta. Och det märker du redan på hur du mår.

Dela: