magont

Varför får du ont i magen efter mat

Sofia Bergström
Sofia Bergström·10 december 2025·
2 min
Varför får du ont i magen efter mat

Du har lagat en underbar middag, det smakar fantastiskt. Men efteråt svider det i magen. Ont i magen efter mat är något många matentusiaster kämpar med. Det händer när du experimenterar med nya recept, provar nya ingredienser eller helt enkelt äter lite för mycket av något gott. Det bra är att du kan göra något åt det (och det är faktiskt inte så komplicerat).

De vanligaste orsakerna till magont

Gasbildande mat är ofta skurken här. Lök, vitlök, bönor och linser skapar lätt uppblåsthet. Många har också svårt med laktos - mjölk och ost kan ge ont och diarré. Glutenintolerans är en annan vanlig anledning. Stress spelar också en större roll än vi tror. När du äter i stress eller skyndar dig genom en måltid blir det svårare för magen att arbeta ordentligt.

Vad gör du när det redan svider?

Första tipset: ät långsammare nästa gång. Tugga ordentligt och ge magen tid att bearbeta maten. Det gör faktiskt stor skillnad.

  • Föra matdagbok skriv ned vad du äter och när magont kommer. Du hittar snabbt mönster.
  • Testa andra ingredienser byt bönor mot linser, vanlig mjölk mot oatly eller mandelmjölk.
  • Mindre portioner dela upp måltiden i flera mindre istället för en stor.
  • Vänta efter mat undvik att träna eller ligga ner direkt efteråt.

När ska du söka hjälp?

Om magont är starkt, varar länge eller kommer ofta - ring läkaren. Det är helt normalt att fråga. Starkt illamående, blod i avföringen eller att du inte kan äta utan att det gör ont är röda flaggor. Du behöver inte bara lida genom det.

Testa nya recept utan dåligt samvete

Det viktigaste är att du inte ger upp på matlagningen.Många ingredienser funkar perfekt för känslig mage.Gräddkål,potatis,ägg och fisk är lätta att smälta.Försök med hemgjord soppa istället för stark curry.Laktosfri mat är inte dålig mat det är bara mat som passar din kropp bättre.

Experimentera med nya recept, men gör det medvetet. Lägg till en ny ingrediens i taget så du vet vad som funkar. Din mage och din passion för mat kommer tacka dig för det.

Dela: