Italienska köttbullar allt om maten

Italienska köttbullar, eller polpette som de kallas hemma i Italien, är en klassiker som passar både vardagen och festen. De skiljer sig från svenska köttbullar genom sina smaker och hur man serverar dem ofta i en varm tomatsås med pasta. Allt om mat handlar om att hitta rätt kombinationer, och italienska köttbullar allt om mat är ett perfekt exempel på enkel mat som smakar fantastiskt. Det bästa är att de är enkla att laga och smakar praktiskt taget alltid bra.
Vad gör italienska köttbullar så speciella?
Italienska köttbullar skiljer sig från svenska genom flera viktiga ingredienser. Medan svenska köttbullar ofta är små och serveras med lingonsylt, är italienska större och fylldare av smak. Parmesan, citronzest och färsk basilika ger dem en helt annan karaktär än vad vi är vana vid (och det är verkligen värt att testa).
Det hemliga tricket är att blötlägga bröd i mjölk innan du blandar det med köttfärsen. Då blir köttbullarna mycket saftigare och mjukare. Du tar ett par skivor bröd, dränker dem i mjölk tills de mjuknar, och blandar in det i färsen tillsammans med vitlök, lök och örter. Köttbullarna blir större och mer rustika än motsvarigheten från Sverige.
Så tillagar du dem hemma
Börja med att koka tomatsåsen först. Det sparar tid senare. Medan såsen putrar kan du forma köttbullarna de ska vara större än vanliga, ungefär som en valnöt. Stek dem i olivolja i en stekpanna tills de får en fin färg på alla sidor.
Skopa sedan över köttbullarna i tomatsåsen och låt dem sjuda i 5 10 minuter. Då blir de genomvarma och suger åt sig alla smakerna från såsen. Servera med nykokt spaghetti och riven parmesan. Enkelt och smakligt.
Tomatsåsen är det viktigaste
En bra tomatsås kräver bara några ingredienser men mycket tålmod. Hacka lök och vitlök fint. Fräs dem i olivolja tills de blir mjuka och gyllene. Häll i krossade tomater och låt det puttra långsamt i 15 20 minuter.
En skvätt balsamvinäger eller ett glas vitt vin ger djupare smak till såsen. Smaka av med salt och peppar. Precis innan servering lägger du i färsk basilika den får inte koka för länge för då förlorar den sin fräschör (det lära jag mig på den hårda vägen).
Frågor du kanske ställer dig
- Kan man göra dem vegetariska? Ja, byt köttfärsen mot bönor eller linser blandade med ströbröd och ägg. De blir lika goda.
- Går det att förbereda dagen innan? Absolut. Gör både köttbullar och tomatsås dagen innan och värm upp innan servering.
- Vilken pasta passar bäst? Spaghetti är klassiskt, men penne eller tagliatelle fungerar lika bra.


