fläskfilé

Dubbelmarinerad fläskfilé allt om mat

Sofia Bergström
Sofia Bergström·1 december 2025·
2 min
Dubbelmarinerad fläskfilé allt om mat

Dubbelmarinerad fläskfilé är en klassisk festrätt som passar perfekt på nästa middagsbjudning. Två marinader ger mycket mer smak än en det är hemligheten bakom rätten. Dubbelmarinerad fläskfilé allt om mat handlar mest om smart planering och minimal stress på festdagen. Det bästa? Du kan göra nästan allt dagen innan och servera köttet kalt i skivor.

Så marinerar och steker du köttet

Börja med att putsa fläskfiléerna från senor och överflödigt fett. Vispa ihop första marinaden med vitlök, vatten, salt, rosmarin och peppar. Lägg köttet i en plastpåse tillsammans med marinaden det fördelar sig mycket bättre så. Låt det stå minst två timmar, helst över natten.

Värm ugnen till 175 grader. Ta upp köttet och torka av det noggrant. Bryn det snabbt i en het panna med smör tills det får en fin guldbryn färg. Lägg sedan över köttet i en ugnssäker form och stek tills innertemperaturen når 70 grader ungefär 20 minuter.

Medan köttet är varmt, blanda andra marinaden. Den innehåler ofta citron, olivolja, japansk soja och balsamvinäger. Lägg köttet i marinaden och ställ in i kylen minst två timmar. Då är du klar.

Smartare förberedelse, och vanliga frågor

Förbereda dagen innan? Ja, allt kan göras på förhand. Du sparar massa tid på festdagen när köttet redan är stekat och marinerat (vilket är väldigt praktiskt).

Kan man frysa in det? Absolut. Du kan marinera, steka och frysa in. Sedan marinerar du andra gången dagen innan servering.

Går det att använda kycklingfilé? Ja, men innertemperaturen måste nå minst 72 grader istället.

Hur länge ska första marinaden ligga? Minst två timmar, men helst över natten för bättre smak.

Portionering och näring: Ett recept räcker för omkring 10 portioner. Varje portion innehåller cirka 392 kalorier och 39 gram protein perfekt för ett festbord där du serverar flera rätter. Köttet serveras kalt i tunt skivade bitar med marinaden som sås.

Dela: