Vilken mat är bra för levern

Levern är kroppens största inre organ och den arbetar hårt för att bearbeta allt vi äter och dricker. Bra mat för levern innebär att vi kan njuta av mat utan att skada den organ som gör detta möjligt. En frisk lever avgiftar kroppen, reglerar blodsocker och lagrar näringsämnen. För matälskare är det därför extra viktigt att veta vilka livsmedel som stödjer leverhälsan (och det är faktiskt inte så komplicerat som många tror).
Vilken mat behöver levern?
Levern mår bra av naturlig, näringsrik mat. Broccoli och blomkål innehåller mycket antioxidanter som skyddar levern. Bär som blåbär och hallon är också utmärkta de bekämpar inflammation och stärker organet.
Fullkorn som havre och brunt ris hjälper till att reglera blodsockret och minskar risken för fettansamling. Hälsosamma fetter från avokado, olivolja och nötter minskar inflammation och stödjer leverns arbete. Dessa fetter är helt enkelt mycket bättre än de bearbetade alternativen vi ofta hittar i affären.
Så integrerar du levervänlig mat i vardagen
Börja med enkla byten. Välj brunt bröd istället för vitt. Lägg till mer grönsaker på din tallrik variera mellan olika slag för att få flera näringsämnen.
Undvik mat som redan är lagad eller innehåller mycket socker. Drick alkohol endast ibland och i små mängder, det är viktigt för levern. Dessa små ändringar gör större skillnad än du kanske tror.
Mat som belastar levern
Tillsatt socker och transfetter skadar levern långsamt men säkert. Processerad mat belasttar organet eftersom det måste arbeta hårdare för att bryta ned konstiga kemikalier.
Alkohol i stora mängder är särskilt farligt det direkt skadar leverceller. Du behöver inte sluta helt, men måtta är viktigt. Levern behöver få vila från att bearbeta för mycket.
Kan levern återhämta sig?
Ja! Levern är faktiskt fantastisk på att reparera sig själv. Genom att byta till bättre matvanor märker du skillnad ganska snabbt (ofta inom några veckor).
Du behöver inte göra allt på en gång. Börja idag med ett litet steg kanske en extra portion grönsaker eller mindre socker. Din lever kommer att tacka dig för det.


